Σάββατο, 1 Δεκεμβρίου 2012

Γύρω γύρω μας κυκλώνειΝομίζω πως έφτασε- καιρό τώρα, είν’ η αλήθεια- η ώρα για ξεβόλεμα. Είναι η ώρα του ξεσηκωμού, η ώρα του αγώνα, η ώρα της αντίστασης.
Αυτό που με θλίβει βαθιά είναι ότι αν και μας πίνουν το αίμα, αν και τα δικαιώματα μας καταπατούνται κατάφορα, αν και δεν έχουμε τίποτα πια κατοχυρωμένο συνεχίζουμε να ζούμε όπως ζούσαμε, έτσι κάπως πιο στριμωχτά, πιο μίζερα αλλά και ΦΟΒΙΣΜΕΝΑ χωρίς καμία όρεξη για αλλαγές! «Άσε παιδάκι μου, τώρα κούτσα κούτσα με 300Ε τα ψιλοβολεύω τα πράματα… Αν έρθουν οι άλλοι… θα μας πάρουν τα σπίτια, θα γεμίσουμε ξένους. Όχι, όχι θα βρεθεί λύση.»
Βλέπω ανθρώπους να περπατούν σκυφτοί, να μιλάνε με νούμερα και να λογαριαζουν σε αριθμούς τα πάντα, από το κόστος στο σούπερ μάρκετ, μέχρι τα βήματά τους, τις ανάσες τους. Βλέπω τους χρήστες να αυξάνονται και να γεμίζει το κέντρο ανθρώπους χαμένους, χωρίς σπίτι, χωρίς μέλλον, χωρίς δυνάμεις. Βλέπω στα κανάλια τον Πρετεντέρη, την Τρέμη, τη Στάη, τα τούρκικα, την Τατιάνα. Στα σχολεία τα παιδιά όλα με μαθησιακές δυσκολίες, άλλο διάσπαση, άλλο δυσλεξία, άλλο δυσορθογραφία, άλλο δυσαναγνωσία. Βλέπω λογοθεραπευτές ψευδούς, με τον κομπασμό του ημιμαθούς και ψυχολόγους- εμπόρους να εκμεταλλεύονται τις τάσεις της μόδας και τους γονείς  να νομίζουν ότι το να νοιάζεσαι και να αγαπάς το παιδί σου σημαίνει να πληρώνεις… όσο πιο πολλά, τόσο πιο καλά.
Κανείς δεν αντιδρά. Το σύστημα ύπνωσης έχει λειτουργήσει υπέροχα. Κάποτε η επανάσταση, που υμνούν κάτι ανθρωποειδή , ήρθε απ’ την αφύπνιση του γένους. Τώρα η καταστροφή και η πλήρης υποταγή έρχεται απ’ τη νάρκωση ατόμων, όχι του γένους. Γιατί για ποιο γένος μιλάνε αυτοί που ούτε τη γλώσσα δεν κατέχουν, ούτε την ιστορία, ούτε την αγάπη έχουν μέσα τους. Τώρα η παιδεία, η πρόνοια και ο πολιτισμός είναι σε λανθάνουσα κατάσταση. Προωθείται η άγνοια, ο φόβος, η ημιμάθεια και η απόγνωση.
Μου είπε η μάνα μια μέρα: «Δε θα ‘χουμε να φάμε, δε θα έχουμε,  όχι τις ανέσεις που είχαμε όσο ζούσε ο πατέρας, αλλά και τα απολύτως απαραίτητα.» Δεν φοβήθηκα. Στην πραγματικότητα δεν ένιωσα τίποτα άλλο πέρα από δύναμη, τη στιγμή εκείνη- κληροδοτημένη απ’ τον πατέρα σίγουρα. Δεν με νοιάζει αν όλα χαθούν, σκέφτηκα, αρκεί να αντισταθούμε, αρκεί να πολεμήσουμε, να μην παραδοθούμε αμαχητί. Για μια στιγμή αισθάνθηκα την αγωνία της. «Όχι για μένα παιδάκι μου, για σένα που είσαι νέα! Τι θα γίνει;» Αλλά πάλι δεν ένοιωσα φόβο. Είμαι γεμάτη κι ήμουν γεμάτη από μωρό- κι αυτό στον πατέρα το χρωστώ.  Ήταν καλός άνθρωπος, με ανθρωπιά και μεγαλοσύνη. Εκείνος μας άνοιξε πρώτος τους ορίζοντες. Μας πήγε ταξίδια μακρινά, μας πρόσφερε ό,τι μπορούσε, δουλεύοντας 18 ώρες ημερησίως, ακούραστος, υποτίθεται, Σάββατα, Κυριακές, Χριστούγεννα. Ε, λοιπόν δεν μου ‘λειψε ποτέ τίποτα. Είχα άπειρη αγάπη, άπειρη προστασία για ν’ αναπτυχθώ, μεγάλη επιμονή στο να μορφωθώ και παιγνίδια, πολλά παιγνίδια! Τις αναμνήσεις και τα συναισθήματα, αυτή την ανεκτίμητη πληρότητα κανείς δεν μπορεί να μου την πάρει. Είναι μέσα μου και μ’ ανέθρεψε. Δεν με νοιάζει λοιπόν, αν ο αγώνας μου κοστίσει. Η κάθε είδους θεραπεία θέλει ξεβόλεμα. Κι αν ποτέ θελήσω να θυμηθώ τα παλιά… θ’ ανοίξω τη βαλίτσα με τις κούκλες μου, θα τις κοιτάξω, θα πάρω δύναμη και θα συνεχίσω.

Εμείς είμαστε η λύση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: